O vlasnici

Centar vodi Petra Malešević, mag. psihologije, kognitivno-bihevioralna psihoterapeutkinja i CFT terapeutkinja (PG Cert in CFT, University of Derby, UK), educirani i supervizirani CFT terapeut.

Kvalifikacije i životopis pogledajte ovdje

Petra o sebi

Rođena sam u Zagrebu gdje sam završila Obrazovni centar za jezike (XVI. gimnazija). Na Karlovu Sveučilištu u Pragu upisala sam jednopredmetni magistarski studij psihologije te studij češkog jezika i književnosti koje sam uspješno završila. Terapiju usredotočenu na suosjećanje studirala sam kod prof. Paula Gilberta u sklopu poslijediplomskog studija na Sveučilištu u Derbyju u Ujedinjenom Kraljevstvu. Tijekom svog studija i rada povezanog s CFTom uključena sam u superviziju. Od završetka studija surađujem sa krovnom CFT organizacijom «Compassionate Mind Foundation», sudjelujem u CFT konferencijama te posjećujem dodatne edukacije u Ujedinjenom Kraljevstvu.

Edukaciju iz kognitivno-bihevioralnih terapija pohađala sam u Hrvatskom udruženju za bihevioralno-kognitivne terapije gdje sam bila uključena i u stručnu edukaciju iz «Mindfulnessa baziranog na programu kognitivne terapije usredotočene svjesnosti». Član sam Psihološke komore RH, Društva psihologa Hrvatske, Hrvatskog udruženja za bihevioralno-kognitivne terapije te pretplaćena na stručnu zbirku materijala povezanih s terapijom usredotočenom na suosjećanje zaklade Compassionate Mind Foundation.

2016.g. završila sam iskustveni i trenerski stupanj autogenog treninga po metodi Milenka Vlajkova.

Moje radno iskustvo obuhvaća psihološko savjetovanje i psihoterapeutski rad s odraslim osobama i mladeži. Surađivala sam sa Studentskim savjetovalištem na Hrvatskim studijama, udrugama MODUS, Sunce, Krijesnica i privatnom psihološkom praksom «KBT opcija» kao stručni suradnik za područje kognitivno-bihevioralne terapije, mindfulness tehnika te terapije usredotočene na suosjećanje.

U svom radu veliku pažnju posvećujem etici i profesionalnom pristupu te se zalažem za promidžbu primjene psihologije u društvenoj zajednici.

Moj susret s terapijom usredotočenom na suosjećanje

Tijekom edukacije iz bihevioralno-kognitivnih terapija u ruke mi je došla knjiga prof. Paula Gilberta «Compassion Focused Therapy». Čitajući je osjetila sam autorovo duboko poznavanje ljudske prirode, od njenih bioloških i evolucijskih temelja do kognitivne i kulturološke nadogradnje. Čovjeka se ne može shvatiti bez razumijevanja njegove biološke povijesti, poznavanja njegove fiziologije i konteksta života. Naše kognitivne strukture i bihevioralni obrasci izrastaju u okvirima općeljudskih psihofizioloških mehanizama. Zadatak svakoga od nas je dobro upoznati ljudsku prirodu, a posebnu u širem kontekstu tijeka života na planetu, kako bi mogli preuzeti odgovornost za svoje živote. Pritom nam ne koristi naša općeprisutna samokritičnost, a ponekad i samomržnja, već razumijevanje, podrška i samoohrabrenje, proizašli iz evolucijskog razvoja motiva brige za mladunče (“caring social mentality”). Ova terapija toplo i duboko, pažljivo opisuje ljudski život tvrdeći da «tek integrira već postojeća znanja uz donošenje nešto novoga». No, ono što je vrlo autentično je odabir i kombinacija ovih znanja, a sve zajedno povezuje ih fokus na suosjećajnost.

Oduševljenje ovom terapijom dovelo me do odluke da 2016.g. upišem poslijediplomski studij CFTa u samom centru djelovanja prof. Gilberta na Sveučilištu u Derbyju. Uz ovaj me studij vežu divne uspomene predavanja i praktičnih radionica s prof. Gilbertom. Osim njega kroz predavanja iz različitih područja upoznala sam se i s prednjim predstavnicima ove terapije za razna područja, kao što su s dr. Michelle Cree za područje postnatalne depresije i anksioznosti, dr. Deborah Lee za područje traume, dr. Kenom Gossom za područje poremećaja u hranjenju, dr. Mary Welford za područje primjene CFTa u radu s djecom i mladima, i drugima, a sva pitanja u primjeni ove terapije mogla sam postaviti na supervizijskim satima s dr. Chrisom Ironsom. Ovaj sam studij završila s odličnim uspjehom u rujnu 2017.g., CFT primjenjujem svakodnevno u svom terapeutskom radu te mogu potvrditi značajne rezultate ove terapije.